Neler ! Öğreniyorsunuz?


Asıl olan melodidir, Ve tamamiyle sizin öğrenme isteğinizle bire bir alakalıdır.

0 532 321 17 18 -  0216 302 0554 


Aclan Sezer Genç


Neler Öğreniyoruz?

Öncelikle horon'un gereği olan el,ele tutuşmayı öğreniyorsunuz :)

Horon Evi  Eğitiminin özelliği, kursiyerlerin bireysel gelişimleri tamamlatılarak, gittikleri her yerde,her mekan da herkesle ve her melodiye uyumlu, tepinmeden HORON oynatma aşamasına getirmektedir.

Horon Evi -Aclan Sezer Genç eğitimi artık , tüm kursiyerlerin durumu göz önünde bulundurularak, horonu melodiye uyar halde öğrenmiş ve uyguluyabiliyor konumuna gelebilirlerse! Kurslar da : Akçaabaat Horon'u, Tulum ile oynanan Rize Horonu ,gittikleri  her yerde oaynabilmeleri için ; Akçaabat kız , Oynarken yanlız kalalım diye Maçka Otantik Horonu (Bu güne kadar hiçbir yer de uygulanmadı),Maçka Kadın horonu öğretilecektir.

Sürmene Sallaması ve Sürmene atlaması Horon'u yeterli zaman kaldığı takdirde uygulanacaktır.  Gittiğiniz her yerde oynayabilmeniz için siz nekadar oynamak istiyor , arzu ediyorsanız biz hepsini aktarmaya devam edeceğiz. " "Karadenizi Eviniz de yaşayın : Horon Evi"

Her katılımcının ; gittiği her yerde, tüm etkinliklerde keyifle, coşkuyla oynayabilmeyi sağlayacak yönde çalışmalar yapıyoruz.

Horon dansının temelini oluşturan düz horonu, halk arasında oynanan horonun gerçek düzeni olan yenliği (ufak-rahat) , aşağıya alıp omuz silkmeyi, horonu yönlendirmek için komut vermeyi, yöresel tavır, ahenk , coşku ve ritmik titreme içinde oynayabilmeyi öğreniyorsunuz.

Katılanların öğrenme yeteneklerine göre, zaman kalırsa, Sürmene sallaması vb. Rize yöresinde tulumla oynanan Rize Horonu ve iki ayak horonlarının oynanma şekli öğretiliyor.Arttırma ve Akçaabat  Horon'u öğretilerek bu kurs süresi tamamlanıyor.

Horon öğrenenlerin gelişimini saplamak igin kısa aralıklarla bir araya geliyor.Horon oynuyor, bir nevi grup terapisi yapıyoruz. Bir araya geldiğimizde ,horon coşkusunu en üst düzeyde yaşamak için ,Horonu kasap-horonu şeklinden çıkarıyoruz.

Horon dansının temelini oluşturan düz horonu, halk arasında oynanan horonun gerçek düzeni yenliği (ufak-rahat) , aşağıya alıp omuz silkmeyi, horonu yönlendirmek için komut vermeyi, yöresel tavır, ahenk , coşku ve ritmik titreme içinde oynayabilmeyi öğreniyorsunuz.

Horona dair bizim düşündüklerimiz ve uyguladıklarımız ;Sert horon , ayakların yere sert vurulması anlamı taşımamaktadır. Gelişmiş seviye çalışmaları ,horonun gösteri düzeyinde ,titreyerek ,sert ahenkli oynanmasıdır.

Ritmik-ahenk ve yöresel tavır içinde oynamayı öğreniyorsunuz . Horonu yürüyerek oynama aşamasından çıkartıp, tüm vücudunuzu, melodiye uyumlu titreterek oynama durumuna geliyorsunuz.Yenlik ve aşağıya alma, omuz silkme hat safhada coşkulu ve horon dansına yakışır güzellikte oynanmaya başlıyorsunuz.

Kurs alan gurubun birbirine uyumuna göre belirtilen çalışmalar hızlandırılarak,çeşitli figür ve estetik hareketler öğretilmektedir.Otantik güzellikteki tavılardan asla taviz verilmemektedir. Horonu geliştirebilenlere ,beklentilerine göre gösteri akışı öğretilebilmektedir

Unutulmamalıdır ki ; Tüm bu çalışmalar ,uzun yıllar horon oynayarak elde edilebilecek dans şeklinin ,kısa zamanda öğrenebilinmesini için yapılmakdadır. Horon oynayarak gelişme işin aslını teşkil etmektedir. Aldığınız tekniklerle gelişiminizi çok kısa sürede gerçekleştirebileceğiniz de gerçektir.

Üçüncü kurstan sonra gelişmek isteyenler için kurslar düzenlenmektedir. Bizden kurs almamış olup,kendini geliştirmek isteyenler, ikinci ve üçüncü kurdan sonra bize katılabilirler. Veya, iyi oynadığını bilenler kendilerini geliştirmek için ,üçüncü kurdan sonra uyguladığımız " geliştirme" kurslarına katılabilirler.

Gelişmiş kurlarında ; Ağasar ,Tonyalı gibi ritmik titremeyi , Maçkalı gibi ;horon düzeni içinde ahenkle titremeyi öğrenebilirler.Gösteri ekiplerini figürlerini öğrenebilirler. Aslında tüm bunlar Karadeniz de doğup büyüyenlerde olması gereken özelliklerdir. Sizlerde artık ,Karadeniz köylerinde doğup büyüyemeyeceğinize göre;giderek bozulan Horon dansını ,kurs almadan otantik değerlerine göre oynama şansınız bana göre bulunmamaktadır.

Bu anlamda biz eğitmenlerin yaptıkları şu şekilde ortaya çıkmaktadır. Köylünün oynadığı otantik Horonların ( Tüm yöreler ) güzelliklerini ,uzun yıllara dayanan horon oynama deneyimlerimiz nedeniyle (48 yıl) öğrenebiliyoruz. Tabiki her iyi oynayanın ruhunu yansıtabilmemiz mümkün olmamakla birlikte ,bir çoğunu içimizde barındırıp ,sizlere aktarabilmeye çalışıyoruz.

Bizim verdiğim Horon eğitimi bu amacı taşımaktadır. Bizlerin  aktarabildiği kadar , kurs alanların istek arzu çoşkularıda çok önemlidir.



22.03.2013
Avrupa ve Anadolu yakasında yetişkinlere yönelik eğitim veren ilk ve çok özel kursumuzu incelemeli, Horon hakkında yazıya dökülmüş düşünceleri, hayata geçirilmiş garantili eğitimi sorgulamalısınız.

Zaman değeri olarak 10 zamanlı bir oyun olan Horon'u bizden eğitim alarak öğrenen ve öğrendikten sonra HoronEvi bünyesinde kalıp, hala eğlenen, stres atan, haz ve keyif duyarak horon dansını uygulayan, gezilere giden, öğrendiklerini uygulamak için her ay HoronEvi önderliğinde yapılan “Yemek Bahane , Horon Şahane”  etkinliklerinde olan, Kemençeli muhabbet,  (geleneksel kültürün çok önemli bir özelliğidir) Kahvaltı ve Pratik saatlerinde bir araya gelen onlarca insana sorarak araştırmalısınız.

Altı ay eğitim aldıktan sonra eğitim veren onlarca kuruma ulaşabilirsiniz. Horon Evi kurslarında kursiyerlerin ,bireysel gelişimi sabırla ve özenle işlenerek, yıllarca hiç bir dansı uygulamamış, oynamamış insanları bile bire ,bir işlenerek çok iyi dans eder, horon oynar hale getirmektedir.

Türkiye de genelde eğitmenler okullarda ve konservatuarlar da gösteri düzeni uygulamasıyla yetiştirilmektedirler. Belli yaşa gelmiş, kültürünü aktarmak için veya eğlenmek için herhangi bir kursta ,tanımadığı kişilerle birlikte eğitim alıp horonu öğrenecek insanları bir gösteri grubu gibi çalıştırmak hiç bir şeye yaramaz.

Farklı meslek,çevre ve arkadaş gruplarına ait kursiyerlerin amacı; sadece ve sadece gittikleri yerlerde oynamak ,eğlenmektir. Bir kursta gösteri grubu esası ile çalışanlar sonradan bir araya gelip Horon oynamak için bir yerde bulunabilirler mi? Bu nedenle kursiyerler Horon’u , yörede oynandığı haz ve keyif duyarak, üst düzey coşku içinde eğlenerek ve bireysel olarak, horon tavırlarını, süslemeleri, olmazsa,olmaz ; sık sarayı (sera) oynayabilmeleri , kısacası horon estetik tavır, yalın figürler, geleneksel değerler içinde öğrenip uygulamak zorundadırlar.

Bu eğitimin adresi HoronEvi ‘dir. Babadan oğula aktarılan, bir yörenin Maçka,Soldy’da ritmik titreme (sıksara)  oynanan ve her bireyin aynı güzellikte oynamak için eğitildiği bir sistemle öğretilmelidir. Koreografik düzen bundan sonra uygulanmalıdır.

Bu nedenle okursun  eğitmenlerini incelemelisiniz? Güzel ve estetik oynayabilmeniz için vücut ve tavır olarak tek,tek işleneceğiniz HoronEvi’ni tercih etmelisiniz? Eğitim sistemimizi, mekanımız’ı, insan olarak eğitim verirken gösterdiğimiz davranışlarımızı ve sizleri kültürün içine çekebilmek için gösterdiğimiz, azmi,sabrı, özveriyi ve sevgiyi,saygıyı sorgulayınız. Bunların eksik olduğunu hissettiğiniz anda maddi manevi kaybettiklerinizi geri isteyebilirsiniz.

Eğitimin dışında nereden kurs alırsanız alın, gezi ve gecelerimize, otantik muhabbetlerimize, horonla geçen kahvaltılarımıza ve pratik saatlerimize katılabilirsiniz. Bu kültür hepimizin elden geldiğince gelecek kuşaklara aktarılmak için çalışılacaktır.

Burası HoronEvi Horon burada insani ve evrensel değerleri, geleneksel ve otantik değerleriyle layıkıyla verilir. Horon aynı senaryo,kitap gibi giriş gelişim sonuçtur. Bu felsefeyi hayata geçirerek verilen eğitimin özelliklerini ve güzelliklerini, yaşınız kaç olursa olsun öğrenip uygulayabilirsiniz.
Bu nedenle ; Eğitimi veren kişi veya kurumun saygıyı, sevgiyi ve horon halkasında el,ele tutuşmanın erdemine ve güzelliğine inanlardan almayı tecrübe etmelisiniz..

Horon’un temel değerli, ana yapısı,on zamanlı sistemini horon evinde, ayak sağlığınızda bir problem veya sakatlık  yoksa! 15 dakikada öğrenebilir, gittiğiniz yerlerde, bu günkü gibi, kolları yere paralel tutarak ve aşağıya yukarıya doğru sallayarak ,kısacası sadece tepinerek oynayabilirsiniz. Eskilerin videolarında paylaştığımız gibi , horonun nasıl oynadığını izleyerek öğrenebilirsiniz.

Eğer horon kursu alma niyetindeyseniz basma-kalıp, yani tek düze estetikten uzak eğitimlerden kaçınmalısınız. Kurs almayı düşünenler ,eğitimi almaya başladıklarında layıkıyla öğrenmezlerse, gittikleri yerlerde uyum sağlayamaz ve horon kültüründen kaçmayı ve bir daha oynamamayı tercih ederler.

Eğlenmek, dans etmek, kültürünüz aktarmak için iyi oynayan beş kişi olmak yerine ,ortalama yalın ,sade ve doğru oynayan 30 kişi olmayı, horon oynayan (dansçı değil, dans eden) biri olmayı tercih etmelisiniz.

Horon’a kültüre tutkuyla bağlı ve düşüncelerini, uygulayışlarını ve hayatlarını yazıya dökerek çalışan ve Horon konusunda kafalardaki soru işaretlerini elden geldiğince ortadan kaldırmaya çalışan biz ve bizim gibileri değerlendirmelisiniz.l  

Elbette Halk oyunları giderek bozularak icra edilirken farklılık gösterecektir. Bu zamanlarda Horon oyununa büyük şehirlerde , özellikle İstanbul da oturanlar sahip çıkmaktadırlar.  

Asla unutulmamalı ki , Horon tek bir halkada, yenlik,aşağıya alma sıksara (sert) gibi geleneksel ve olmazsa! olmaz değerleriyle bir kişinin yönetmesiyle oynanmalıdır. Horon birlik bilincidir. Horon diğer toplu dasnlarda da olduğu gibi, aynı anda,aynı şeyleri düşünerek ve hissederek ,melodiyle tam uyumlu yapılan eşssiz bir halk oyunu, halk dansıdır.

Horon’un oynarken keyfini ve hazzını yaşamalı hayatınıza neler kattığını tecrübe etmelisiniz. Bu değerleri öğrenip uygulayabilmek için eğitimi doğru yerlerden almalısınız.

Kemençe ,Davul-Zurna ile oynanan Horon’un temel yapısı;  Maçka’da, Tonya’da, Ören’de Giresun da,Görel’de, Pontuslular , Şebinkarahisar da aynıdır.  Bayburt da, Gümüşhane ve Kelkit’te, Sivas dik horon’un da Tokat gibi halay tarzı danslarda da / oyunlarda aynıdır. Farklılıkları o yöre halkının dinlediği ve oynadığı müzik (kayde/gayde) ile bire bir alakalıdır. Ve, Aslolan sadece müzik ve doğal insan unsurudur.


Saygı ,Sevgilerimle

HoronEvi 
Aclan Sezer Genç
22.02.2013-İst

Soldoy - Bir Horon Efsanesi

Kitabın Orjinali (Tıklayın)                                     SOLDOY BİR HORON EFSANESİ   ACLAN SEZER GENÇ                                ...